Dietetyczny schab wielkanocny ze śliwką – przepis

Chciałbyś, by dietetyczna Wielkanoc stała się w twoim domu czymś normalnym? W takim razie musisz po prostu zacząć ją w końcu przygotowywać i od razu zrobić to tak, by przekonać rodzinę i znajomych do zdrowszego jedzenia i lepszych wyborów. Zamiast jednak od razu szokować ich fit sernikiem przygotowanym na spodzie z płatków owsianych i mąki żytniej, zaproponuj im wyśmienity, a zarazem bardzo zdrowy schab ze śliwką.

Akurat schab bardzo często pojawia się nawet na tych tradycyjnych wielkanocnych stołach. To taki typ potrawy, który powinien przypaść do gustu każdemu.

Przeczytaj: Dietetyczna Wielkanoc – jak nie przytyć w święta? Ile kalorii mają potrawy wielkanocne?

Dietetyczny schab wielkanocny – przepis

Schab wielkanocny ze śliwką - dietetyczny
Photo by Karolina Kołodziejczak on Unsplash

Tradycyjnie schab nadziewa się śliwką. Skoro jednak chcesz, by miał on mniej kalorii, suszone i kaloryczne owoce zastąp po prostu warzywami.

Przygotuj sobie mniej więcej półtora kilograma schabu środkowego.

  1. Mięso dokładnie umyj i osusz, a następnie przetnij je dwukrotnie wzdłuż, by utworzyć w nim otwór, a później od razu posyp obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Następnie przygotuj sobie jedną cukinię i dwie czerwone papryki. Dietetyczne przepisy na Wielkanoc po prostu muszą składać się z warzyw.
  3. Umytą i obraną cukinię powinieneś pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paseczki.Jeżeli nie masz ostrego noża, użyj do tego celu obieraczki i po prostu przy jej pomocy wykonaj warzywne cienkie paseczki.
  4. Następnie zajmij się papryką. Ją też umyj i wydrąż, a następnie potnij na małe kawałeczki. Mięso możesz już teraz zacząć faszerować.
  5. Wypełnij powstałe w nim otwory cukinią oraz papryką, a także dodaj do nich jeszcze marynatę wykonaną z oliwy z oliwek, ulubionych przypraw i świeżego, poszatkowanego czosnku.
  6. Schab owiń ściśle nitką i wyłóż na folię aluminiową. Możesz też na sam koniec raz jeszcze posmarować go marynatą, aby był smaczniejszy, a następnie zapiec w temperaturze 190 stopni C.

Przeczytaj: Dieta wegetariańska – co jeść? Wady i zalety bycia wege

Mniej kaloryczny schabik – podsumowanie

Dietetyczna Wielkanoc naprawdę może się udać, jeśli tylko mądrze do niej podejdziesz. Zamiast więc zaskakiwać gości nietypowymi „fit produktami”, zaproponuj im coś, co już dobrze znają, tyle że w odchudzonej i zdrowszej wersji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *