Jak wybrać kawę ziarnistą? Arabika, robusta, liberica

Szukając dobrej kawy ziarnistej do ekspresu, na pewno trzeba postawić na jej jak najwyższą jakość. Nie da się przygotować dobrego, wartościowego i smacznego naparu z ziaren starych, zwietrzałych lub źle przechowywanych. Jednym z lepszych gatunków kawy, który uchodzi wręcz za odmianę szlachetną, jest arabika. Jakie właściwości ma ten rodzaj, czym różni się chociażby od robusty?

Wszyscy posiadacze ekspresów do kawy muszą regularnie uzupełniać swoje zapasy. Jeżeli kawę chętnie pije cała rodzina, trzeba ją kupować niemalże co dwa tygodnie, aby nikomu nigdy jej nie zabrakło i by w razie potrzeby zawsze można było poczęstować nią jakichś gości.

Przeczytaj: Elektryczny młynek do kawy – nożowy czy żarnowy – stalowy/ceramiczny

Podstawowe odmiany kawy ziarnistej

Rodzaje kawy - arabica, robusta, libericaKawa ziarnista ma trzy swoje podstawowe odmiany. Są to:

  • robusta,
  • arabika oraz
  • liberica.

O tej trzeciej niewiele osób wie, bo też nie jest ona jakoś szczególnie łatwo dostępna. Raczej rzadko kiedy występuje w hipermarketach czy dyskontach. Zwykle trzeba ją zamawiać przez Internet, co jednak dla nikogo nie powinno być jakimś szczególnym problemem.

Każda odmiana kawy ziarnistej ma swoje cechy charakterystyczne. Ogólnie rzecz biorąc na całym świecie największą popularność udało się zyskać arabice.

Przeczytaj: Właściwości zielonej kawy – czy odchudza? Opinie lekarzy

Arabika – królowa wśród kaw

Arabica 100% kawa - kawiarnia
Zdjęcie Jeanne Rose Gomez Unsplash

Arabika posiada naprawdę wyjątkowy smak i cechuje się przy tym niskim poziomem goryczy. Co prawda zawiera mniej kofeiny od robusty, ale mimo wszystko i tak świetnie odgrywa rolę porannego napoju pobudzającego.

Jest to wyjątkowa kawa ziarnista. Ma nieco tłustą konsystencję, dlatego też często jej ziarna są błyszczące, a niektóre wręcz pokryte tłustym filmem. Kawa arabica wykazuje się przy tym świetnym walorami smakowymi. W przeciwieństwie do robusty jej smak nie jest przesadnie intensywny. Oczywiście dalej kojarzy się z klasyczną kawą, ale można w nim dostrzec pewną łagodność i brak goryczy. Taka kawa idealnie pasuje do mleka i śmietanki. Można ją przygotować albo w ekspresie przelewowym lub w ekspresie ciśnieniowym.

Robusta – więcej kofeiny i pianka

Jeśli szukamy urozmaicenia w piciu kawy, to dobrym pomysłem może okazać się kawa robusta. Jest to kawa rzadziej spotykana na sklepowych półkach niż arabica. Jest też od niej tańsza, co niekoniecznie oznacza, że jest gorsza. Jej niższa cena bierze się stąd, że po prostu łatwiej ją uprawiać – ma mniejsze wymagania i jest odporniejsza m. in. na szkodniki.

Mężczyzna i kobieta pijący kawę robustę na zewnątrz
Zdjęcie 5688709 na Pixabay

Robusta posiada intensywniejszy i wyraźnie inny smak od kawy arabica. Na tyle inny, że każdy wyczuje różnicę, ale mimo wszystko nadal jest to smak kawy. Kolejną ważną rzeczą, którą różnią się te dwa podstawowe typy kawy, jest zawartość kofeiny – kawa robusta ma jej nawet dwa razy więcej. To także ma znaczenie, jeśli chodzi o finanse, bo takiej kawy możemy po prostu zużywać mniej.

Ciekawostką jest to, że to właśnie robusta tworzy na swojej powierzchni sporą kawową piankę, jest więc z tego powodu wykorzystywana jako dodatek do kawy arabica.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieszanki kawowe tworzyć samemu w domu. Dokładnie według swoich upodobań smakowych. Na pewno warto spróbować tego, co oferuje nam kawa robusta i samemu ocenić jej walory smakowe, co pozwoli nam na poznanie drugiego kawowego wymiaru. A może kiedyś piliśmy gdzieś kawę, której smak nas zainteresował i nie możemy go odnaleźć? Może to była właśnie robusta?

Przeczytaj: Czy kawa szkodzi zdrowiu? Właściwości zdrowotne kawy

Cena dobrej kawy ziarnistej – za jakość musimy dużo zapłacić?

Wysokiej jakości produkty żywnościowe automatycznie kojarzą się nam z równie wysokimi cenami. Po prostu wiemy, że jeśli zechcemy kupić coś lepszego, będziemy musieli odpowiednio więcej za to zapłacić. Od każdej zasady istnieją jednak pewne wyjątki. Kawa ziarnista nie musi być bowiem jakoś zastraszająco droga, aby była smaczna, aromatyczna i jakościowa. Mimo wszystko uważajmy też na produkty, które wyglądają na aż nadto tanie. Dobre ziarna muszą swoje kosztować. Jeżeli mamy za nie zapłacić zaledwie kilkanaście złotych za kilogram, możemy być niestety pewni, że nie będzie to dla nas nic dobrego.

Prawda, jak to zwykle już bywa, leży zatem gdzieś pośrodku. Dobre ziarna kawowca w żadnym wypadku nie będą specjalnie tanie, ale nie muszą być też horrendalnie drogie. Celujmy więc w ten półśrodek. Pójdźmy na jakiś kompromis. Szukajmy kaw ziarnistych, które będą umieszczane na środkowych półkach w sklepach. Oczywiście jeśli tylko mamy na to pieniądze, możemy zapłacić za nie jeszcze więcej, ale nie każdy zechce to zrobić.

Niestety ale tak to już z kawą jest, że najlepszy jej smak uzyskuje się z ziaren, które sprawiają spore trudności w uprawie. Ciężko się je wydobywa. Rosną w niewielu miejscach i zwykle ich plantacje są wysoko położone, przez co trudniej się do nich dostać. A takie rzadko występujące na świecie gatunki logicznie rzecz biorąc muszą być droższe od tych, które występują dosłownie wszędzie. W przypadku kawy ziarnistej nie płacimy więc wcale za markę. Płacimy za jakość, którą chcemy uzyskać.

Bardzo tanich kaw ziarnistych w ogóle nie powinniśmy kupować. A nie chodzi tu już nawet o to, że nie będą mieć one zbyt wysokiej jakości, choć i ten aspekt powinien być dla nas ważny. Kawa ziarnista, która kosztuje mniej niż pięćdziesiąt złotych za kilogram, to kawa, którą przeważnie uprawia się w sposób niehumanitarny. Nie zajmują się nią dorośli pracownicy. Zwykle ziarna zbierane są przez dzieci, które za swoją pracę otrzymują grosze. My wspieramy ten wyzysk, gdy kupujemy tanie kawki w hipermarketach. Pomyślmy o tym, gdy następnym razem na zakupach znów zechcemy po nie sięgnąć.

Przeczytaj: Kawa do ekspresu – jak ją wybrać?

Rodzaje kaw ziarnistych – podsumowanie

W ocenie jakości kawy ziarnistej pomogą też różne informacje umieszczane przez producentów na opakowaniach. To z tych opisów można się dowiedzieć, jakie pochodzenie mają ziarna i jaką mają one moc. Opinie klientów też mają znaczenie. Dobra kawa ziarnista szybko bowiem zostanie spopularyzowana na rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *