Kawa do ekspresu – automatycznego lub kolbowego

Kawa ziarnista występuje w wielu swoich zróżnicowanych odsłonach. Ma kilka podstawowych gatunków, które nieraz dzieli się na dodatkowe odmiany. Wybierając kawę do ekspresu ciśnieniowego, nie trzeba kierować się specjalnie innymi kryteriami niż przy wyborze już zmielonej mieszanki. Podobnie, nie ma znaczenia czy kupujemy ziarno do ekspresu automatycznego czy kolbowego. Co najwyżej ważne jest, by mieć dobry młynek.

Kawa do ekspresu – jak ją wybrać?

Kawa z ekspresu do kawy i barista
Zdjęcie StockSnap na Pixabay

Przeważnie za najlepszą uchodzi czysta arabika. Charakterystyczną dla niej cechą jest oleista konsystencja, ale też i łagodny oraz delikatny smak, w którym raczej nie wyczujesz kwaskowatości czy goryczy. Jeżeli jednak lubujesz się w mocniejszych i intensywniejszych napojach, koniecznie wypróbuj robustę. Ten gatunek ma siłę. Intensywność jego smaku wynika z wysokiej zawartości kofeiny.

Przeczytaj: Elektryczny młynek do kawy – nożowy czy żarnowy?

Przewagi kawy ziarnistej

Kawa ziarnista to najlepszy produkt dla wszystkich fanów kofeiny. Kawa mielona czy rozpuszczalna absolutnie nie mogą się z nią równać (choć tę pierwszą też można umieścić w ekspresie kolbowym). Nie należy ustawiać tych wszystkich odmian kaw na jednym poziomie.

Świeże ziarna zawsze wyprzedzą te, które zostały już zmielone albo które obrobiono w taki sposób, by stworzyć z nich mieszankę rozpuszczalną. Ekspres sam podpowiada ci zresztą, że to właśnie ziaren powinieneś używać na co dzień. Kupuj je regularnie. Nie dopuść do sytuacji, w której nie będziesz mógł napić się rano pysznej kawy.

Przeczytaj: Jak wybrać kawę ziarnistą?

Arabica – królowa wśród kaw

Jeżeli jednak twoje doświadczenie z kawą jest niewielkie i dopiero po raz pierwszy w życiu będziesz testować swój nowy ekspres, na pierwszy ogień weź arabikę. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że od razu przypadnie ci ona do gustu. Jest to typ kawy delikatnej, która charakteryzuje się brakiem goryczy.

Spienione mleczko nalewane do kawy
Zdjęie Chevanon Photography na Pexels

Arabika świetnie łączy się z mlecznymi dodatkami. Możesz więc zaparzyć ją w ekspresie, by później umieścić na powierzchni napoju mleczną piankę lub dodać do niego odrobinę tłustej śmietanki. Oczywiście kawa ziarnista robusta też ma swoich zwolenników. Jeżeli więc tylko chcesz, także możesz ją wypróbować.

Już jedna filiżanka naparu przygotowanego z kawy ziarnistej zdoła momentalnie postawić się na nogi i pobudzi do życia. Zmniejszy narastające uczucie zmęczenia i sprawi, że w końcu będziesz mógł się skoncentrować. Nie bez powodu kawa ziarnista jest ulubieńcem wszystkich pracowników korporacji. To dzięki niej wszyscy możemy działać szybciej, dłużej i efektywniej.

Przeczytaj: Czy kawa szkodzi zdrowiu? Właściwości zdrowotne kawy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *