Debata na temat czy mleko sojowe i inne mleka pochodzenia roślinnego mogą zastąpić tradycyjne mleko, trwają od dawna. Poza pochodzeniem, jaka jest różnica między mlekiem sojowym a tym od krowy? Odpowiadamy poniżej
Mleko krowie – właściwości mleka świeżego i UHT

Mleko krowie jest zalecane do spożycia szczególnie dzieciom. Jedna szklanka tego płynu zaspokaja 30 procent dziennego zapotrzebowania na wapń. Ponadto, tradycyjne mleko jest bogate witaminę B12 i D.
Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, producenci oferują produkty o różnej jego zawartości. Wybierając mleko krowie, warto również sięgać po mleko świeże, które w procesie pasteryzacji traci niewiele ze swoich składników odżywczych.
Mleko UHT z kolei poddawane jest obróbce termicznej co najmniej 135 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura powoduje mniejsze przyswajanie takich składników jak:
- witamina C,
- witaminy B6, B12,
- kwasu foliowego czy
- redukcję odpowiedzialnego za rozwój kości aminokwasu – lizyny.
Przeczytaj: Czy kawa szkodzi zdrowiu? Właściwości zdrowotne kawy
Mleko sojowe

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się również mleko sojowe, a ściślej mówiąc napój sojowy. Napój rośliny ma inny skład, smak i wartości odżywcze i przede wszystkim nie są wydzieliną gruczołu mlekowego. Jednak sposób wszystkich dostępnych napoi roślinnych mleko sojowe najbliżej przypomina smakiem tradycyjne mleko, ma zbliżoną wartość kaloryczną, podobną zawartość białka i podobnie zachowuje się w przepisach kulinarnych.
Ponadto, mleko to jest bogate w potas. Jest to ważny pierwiastek, mający wpływ na pracę serca i mięśnie. Nie zawiera jednak cennego dla kości wapnia. Mleko sojowe jest również zalecane dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ napoje roślinne nie zawierają jej w swoim składzie.
Napój sojowy nie zawiera cholesterolu, dlatego jest dobrym rozwiązaniem dla osób z problemami z układem krwionośnym. Warto jednak pamiętać, że soja może wywoływać uczynienia w układzie pokarmowym. Dlatego przed wprowadzeniem na stałe tego produktu do swojej diety należy zachować ostrożność.
Przeczytaj: Jak wybrać kawę ziarnistą?
Mleko sojowe czy krowie?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od organizmu. Osoby z nietolerancją laktozy, wysokim cholesterolem czy na diecie wegańskiej powinny raczej spożywać napój sojowy.
Lepszym wyborem dla osób z alergią pokarmową na soje, będzie mleko pochodzenia zwierzęcego. Każde z tych produktów ma wiele cennych dla zdrowia składników. Najlepszym rozwiązaniem będzie stosowanie obu tych produktów równolegle. Dzięki temu dieta będzie bardziej urozmaicona.